Tak jsem se dne 9.11. 08 vypravil do Hendonu. Ovšem kvůli časové vytíženosti jsem tam dorazil až v 16:30 anglického času, cesta z Heathrow trvala 1,5 hodiny, a otevřeno mají do 18:00. Stihl jsem tudíž doslova prolétnout jeden hangár nazvaný Battle of Britain - žlutá, v němž by se dalo zcela bez problémů strávit celé dopoledne.
Bývalá základna Hendon se nachází na severním předměstí Londýna na trase metra Northern Line asi 5 minut chůze od stanice Colindale. Celá expozice je umístěna v 6 budovách a každá je nějak tematicky zaměřená. Krom výše uvedené je zde Bomber Hall - modrá (velouš, lancaster aj.) Milestone of Flights - šedivá (všeobecná historie letectví) Historic Hangars - oranž, Graham White Factory - zelená (nejstarší exponáty) a nakonec Aeronauts Interactive Center - červená- s atrakcemi na vyblbnutí. V muzeu jsou instalovany i dva simulatory.
Muzeum provozuje RAF a vstup je ZDARMA.
Sám velký Hugh
TigerMoth
Gladiator
Krasavec Mk.I, ta čára přes trup je plátno, kde promítají vynikající filmeček nazvaný Their Finest Hour. plátno je napůl transparetní, sedí se na podiu a polovina hangáru s těmi hlavními exponáty je před vámi a podle toho, jak popisují bitvu, tak nasvěcují letadla, na zadní stěně je hořící londýn, no prostě kuása.
Mercedes E-4
Defiant i s našimi chrabrými Poláky
Heinkliček i s helmutem u volantu, verze H20
Štukatér G-2
Sunderland - tento stroj je po lávce, kterou vidíte, přístupný do trupu, jak se v trupu pohybujete spouští se komentář k vybavení a jednotlivé části se nasvěcují, letadlo nese hlubinné bomby proti ponorkám. První, co mě zaujalo byl ale hajzlík
Foteček mám pochopitelně více. Nechce se mi s tím tady piplat. Pošlu to Podprsovi a on to hodí do fotogalerie, ať se mrknete. Mám detail uchycení pumy pod Stukou, systém kolejnic do pumovnice u Sunderlanda, V1, V2, Lysandera, Me110, hurrikána a další. Akorát tam bylo trochu horší světlo, takže někdy je to takové tmavší.
Spis nez na cumendu po BoB Experience si mel poradne nafotit Bomber hall. Kdyz sem tam byl ja tak byl vsedniu den a pulka svetel zhasnuta tim padem tma jak v prdeli.
No tady taky meli tmu jak v prdeli, asi to maj napotvoru paparazium, jináč ja zaběh do prvního hangáru co jsem uviděl a to byl právě tedle. Přece jenom dvě hoďky jsou dvě hoďky
Ve fotogalerii jsem přihodil asi 40 fotek z Hendonu, kam jsem zavítal minulý týden na takovou menší návštěvu. Tak se navnaďte a vyražme tam někdy na víkend