Autor |
psychologia a porovnanie letcov a virt.letcov |
Stanlee
Pilot
|
Gentlemans
Dost dlho koketujem s myslienkou,aka asi bola vykonnost ´´naozajstnych´´ pilotov v ´´naozajstnej´´ druhej svetovej vojne. Kazdi z nas pozna mena,ako Hartmann,Graf,Galland ,ci Bong,Clostermann alebo Gabreski...ale zamysleli ste sa nad tym,ako by obstali ich dvojnici vo virtualnej realite,ktoru my tak radi drtime?
Podla mna,by to mali velmi tazke. Nemyslim si,ze siroka hracska spicka simulatoru il2,nedosahuje rovnake kvality v taktike suboja,prevedeni strelby...v istych aspektoch,virtualni piloti/podla mna/ su na ovela lepsej urovni.
A to suvisi s jednou jedinou vecou. Carovnym tlacitkom REFLY,popr. load misson. Narozdiel od nasich ´´ozajstnych´´naprotivkov,my sa mozme zdrziavat za stadom bombarderov kolko len chceme/ resp. kolkokrat chceme/ a nehrozi nam,ze mimo straty virtualneho zivota,pride nejaky iny ,vaznejsi postih.
Virtualny pilot moze cibrit svoju strelbu,taktiku boja,kolko len chce,rozhodne nikdy nebude platit za svoje chyby,tak,ako tomu bolo naozaj. Iste finske eso,ktore zostrelilo 94 sovietskych lietadiel,vraj nikdy nemalo poskodenu masinu od nepriatelskych guliek. Evidentne to musel byt pilot vedomi si svojej zranitelnosti a vsetko stavil na defenzivnu taktiku. Ale kolko je takych virtualnych pilotov?
No tak,pani,vyjadrite svoj nazor. keby k pocitacom a joyistikom posadili esa z druhej svetovej,ako by dopadli v porovnani s nami?
/je mi jasne,ze ide o porovnavanie neporovnatelneho,ale predsa len,zapojte do toho svoju fantaziu /
|
|
Autor |
RE: psychologia a porovnanie letcov a virt.letcov |
311_Rampa
Officer
|
no tak jedno "eso" tady máme. Tedy je jich víc. Máme virtuálního Fajtla, Galanda, Fučidu, Fejfara a všichni víme jak létají.
To co jsi napsal, je pravdivé, ovšem jsou i vyjímky ve virtuálním světě, které létají hlavně defenzivně a tudíž si velmi dobře hlídají svoji prdel. Nejznámější z nich je asi 1stCL/Fucida.
Ovšem myslím, že kdyby jsi dal pilotům z ww2 do ruky našeho ila, tak by možná byli ještě lepší než my.Jednak by se to rychle naučili a jednak oni mají dokonale zvládnuté taktiky boje, které se mohli efektivně využívat.
|
|
Autor |
Stanlee
Pilot
|
no,ja som sa z lionmi este nestretol...pre mna je mojho srdca sampion asi gringo a nechce sa mi verit,ze su aj lepsi su lioni fakt taki dobri?
|
|
Autor |
Hero
Pilot
|
tak Gringo je opravdové eso....ale až potkáš někdy Fučidu....zjistíš že jak se ti dostane gringo za prdel....je po tobě....ale Fučidu už ani neuvidíš. V tomhle ti můži říct jedno....takový pilot nebyl od souboje ani tolik vyčerpán fyzicky...ale hlavně psychicky. Boj jako takový je ohromná zátěž na lidskou osobnost. Nejsem pilot....ale zodpovědně ti můžu říct že jsem se už několikrát dostal do situace, kdy sem věděl že prostě udělám chybu a bude po mně, obvykle jsem byl potom tak psychicky vyčerpáný...to se těžko popisuje....skoro jsem potom spal za chůze. Je to strašně zvláštní stav mysli. Refly jako taková, je hrozně snadná záležitost. Proto si myslím že by lidi jako Hartman v ilovy byli 1000x lepší....moc dobře je to vidět na takovém Airforce waru....pamatuju Permona jak po svým 15 letu před cílem kvuli husté palbě radši odhodil bomby do pole jen aby neumřel...Myslím že psychická odolnost v boji je mnohem důležitější než cokoli jiného. Dobrý taktik a pilot je na nic, když se v boji začne bát. Jediné co ve stresu začne človek dělat....jsou automatické pohyby. Proto je třeba Gringo, Mazy, Obluda, Rampa, Tjurma a Podrs tak dobří... protože do nich ve výcviku rval vědomosti řvem a virtuální kanadou Ikar. Ve stresu pak fungují kluci skvěle. Myslím že zrovna postava Ikara je v tomhle v letce dost zásadní...Jeho osobnost v tomhle přirovnám ke kapitánu Sobelovy. Jako osobnost byl občas dost protivnej, ( což mu nijak neupírá pověst exelentního pilota) ale bylo to nutný pro zvládnutí bandy lidí....Rampu , Podrse a Tjurmu bych přirovnal ke kapitánovy Wintersovy. Mají v sobě ten dril a nutí do něj ostatní, ale za cenu pomalejšího vycviku (avšak větší pohody) a ostatní starý kusy....Liboch , Upír a ostatní? přirovnal bych je ke starým zkušeným seržantum...prostě základní kameny letky. Celá tahle struktura potom
vytváří určitou psychickou základní desku na které se odráží potom celý výcvik a úspěchy letky...tak bych to viděl já
|
|
Autor |
Rufu
Pilot
|
Chlapi tohle by jste snad ani neměli ukazovat na veřejnosti.Za to by bylo u 3IAP/BAP politický školení.
1.Il2 je hra tak proč nedat refly.
2.když někdo létá ve výrazně lepším stroji nemusí tolik umět -modří do r.43
3.když létá člověk sám a chce přežít volí defenzivní taktiku
4.když létá ve dvojici a více může si víc dovolit
5.když máš munice na rozdávání (fw190)můžeš kropit hlava nehlava
6.každej umře ,jakkoli je dobrej,proto byly v reálu turnusy, aby si mohli rozmyslet jestli chtěj umřít
7.pokud létáte na 1 typu letadla je jasný že to s ním umíte líp než když to střídáte jak ponožky
8.v reálu je většina sestřelů na guncam za rovnýho letu nebo mírný zatáčce,to co se děje v ilovi by každej udělal v reálu tak max 2x za let a na zemi by neměl sílu vylízt sám z kabiny.
9.v ilovi je spusta aktivních i už neaktivních "es" tak je tohle vlákno spíš o "vašich" esech.
ps:co pmatuji naše národní ČS -MK RED,3IAP Messik,1st/CL Fučida,3IAP Chroust,310 Paul,313 Fajtl,duo WT Slava +Pedropan ,poslední dobou na Ah HP Hasič ,CVN Raptor a další a další.
JENŽE JAK PRAVÍ POŘEKADLO MNOHO ZAJÍCŮ VLKOVA SMRT
a VÁLKU NEVYHRÁVAJÍ JEDNOTLIVCI
Upravil Rufu, 27/03/2008 20:16 |
|
Autor |
311_Tank
Pilot
|
Souhlasil bych stim ze Fyzicka zatez je dost podstatej faktor. Jeste sem nevidel zadny skutecny video kde by stim kroutili jak prumernej pilot v illovy.
Strest nevim jestese mi nepovedlo se u illa radne vystresovat
|
|
Autor |
311_Tjurma
Officer
|
Tak presne jak pise rufu, to, co se deje v ilovi, by v realu nebylo mozny. Par takovejch G jako tady a byl bys fyzicky odepsanej. Vemte treba piloty F1, prekonavaj pretizeni jak + tak - a jsou po zavode odvareny a to, si myslim, ty jejich G jsou urcite mensi nez v eru. Je to sice pekny tema, ale mam dojem, ze neco podobnyho se uz rozebiralo na SVK. Je to proste KDYBY.....
|
|
Autor |
311_Rampa
Officer
|
311_Tank napsal:
počkej až absolvuješ let s Ikarem
|
|
Autor |
Gringo
Pilot
|
Stanlee tahle myšlenka už mě taky napadla a myslím, že ne jen mě.A myslím si že nadprůměrný počet pilotů druhé světové neuměl dělat takové psí kusy v soubojích které tu praktikujem my.Například spousta američanů odlétla svůj turnus na mustangu aniž by spatřili německou stíhačku.Nebo byli piloti kteří letěli svůj 4tý bojový let a potkali někoho jako byl Hartmman,Galland apod, a měli vymalováno.Ti neměli možnost refly. A to je druhá stránka věci.Komu z vás se podařilo sestřelit 352 letadel jako Erichovi aniž by natáhl bačkory? Nebo jen 150? nebo aspoň 20?.Ti by nás tu školili
Ale realita a hra se nemůže srovnávat.I když co se týče taktikcké části boje je to hodně blízko (Výška, rychlost, nůžky, zoomy, obrané kruhy bitevníků, formace bombardýrů).Tyto věci tu podle mě platí a fungují stejně jako tenkrát nad evropou nebo kdekoli jinde.A to je to co mě na tom nejvíc baví.:sm58:
Jo a klucí nedělejte ze mě takovýho bijce.Prostě jsem vždycky byl tak nějak ve správný čas na správném místě. A potkal jsem i piloty kteří mě vyškolili jak malýho jardu.(Moc dobře si je pamatuju a nikdy jim to neodpustím )
Upravil Gringo, 28/03/2008 09:54 |
|
Autor |
Gringo
Pilot
|
311_Tank napsal:
Tak to já jsem ve stresu v každým hutnějším dogfightu.Dejchám jak magor a potim se jak stará Blažková:messik:
|
|
Autor |
Rufu
Pilot
|
310_Gringo napsal:
Komu z vás se podařilo sestřelit 352 letadel jako Erichovi aniž by natáhl bačkory? Nebo jen 150? nebo aspoň 20? .Ti by nás tu školili
Řekl bych že neškolili.Kolikrát byl sestřelen?Tak jak je to v ilovi tak by byl po druhým sestřelení mrtvej neb by ho zabil ilovskej flak na padáku. |
|
Autor |
311_Rampa
Officer
|
Ano rufu, pokud by lítal sám a hloupě, tak by nejspíš zemřel po druhým sestřelu. Ale znám piloty, kteří lítaj sami v německých mašínách a je prostě nedostaneš, pže jsou v 9ti km, a jen zoomujou, žádný kroutící souboje. Takže pokud by drželi tuhle taktiku i Hartmann a podobně tady v Ilovi, nemám pochybnosti o tom, že by zvládli sestřelit více než 2 letadla než by si na ně někdo vyšlápnul
|
|
Autor |
Rufu
Pilot
|
Nerozuměli jsme si.Byl sestřelen nebo nouzově přistál 14x v reálu.V ilovi by mu to prošlo jednou a podruhý by ho flak už zabil.Nepsal jsem že by mezi tím nestihl udělat strike třeba 20 sestřelů. |
|
Autor |
311_Rampa
Officer
|
jasně no, reál je reál, hra je hra. Podle mě, a to mluvím z vlastní zkušenosti, pokud by hrál Ila a lítal chytře, mohl by lítat do Vánoc než ho někdo sestřelí...A tak to je ale u všech... u pilotů i nepilotů Pokud se naučíš tuhle hru dobře ovládat a létáš chytře, nevidím důvod aby tě někdo sestřelil. Platí obecně pro všechny piloty.
Upravil 311_Rampa, 28/03/2008 15:06 |
|
Autor |
311_Tank
Pilot
|
nevim jestli se vyjadrim dost presne ale imo se tu zapomina na jeden dost dulezitej faktor a to ze nelitali jen aby sundali co nejvic nepratel ale ze plnili nejaky ukoly.
Kdyz mela lehnout tovarna na loziska tak musela lehnout at to stalo co to stalo ten svaz bombardaku nemoh litat chytre a otocit to pri prvnim fokaci na obzoru, stejnetak eskortni Mustangove nemohli plachtit nekde ve vesmiru muse li se snazit udrzet luftwafe od bombarderu.
Takze imo virtualni piloti by asi byli v obycejnym dogfightu tak na stejno s esama co se tyce skutecny letecky valky projeli by to po strategicky a takticky strance IMO na plny care.
Upravil 311_Tank, 28/03/2008 16:22 |
|
Autor |
311_Liboch
Officer
|
311_Tank napsal:
Nedavno jsem na Sit v Bf, měl kroutivej soboj v La-5 proti 109G-6, těsně nad zemí. Po 20ti minutách jsme se rozešli, já se skoro zadřeným motorem, on nevím s čím. A jak se mi klepali nohy, to si snad nedovedete představit
|
|
Autor |
Stanlee
Pilot
|
inac kto vie,ako to naozaj bolo s tymi naozajstnymi esami. co som cital nejaky clanok o Hartmannovi,tak ten sam povedal,ze svoje ciele si vybera,neskoci len tak z vysky do subojov,ale hlada nejaky lahky ciel. Co mi zas nejde do hromady s dalsim bodom : pomahanie kamosom v subojoch.
no,ale prezil a mal najviac ciarok na smerovke
|
|
Autor |
311_Liboch
Officer
|
No kdyby Hartmann musel létat pořád těsný cover ve 3km, tak se k tolika sestřelům nikdy nedostal Měl kliku že jejich velitelem byl Hrabak, který sám věděl jak lítat.
|
|
Autor |
Gringo
Pilot
|
A 80% procent jeho obětí o něm vůbec nevědělo.
|
|