Na klepáku jsem se ptal kdo je zakladatelem společnosti AVIA! Protože jsem se v jednom starším čísle dočetl cosi o italském Letadle AVIA FL.3 která měla česky motor a značka AVIA znamenala "AZIONARIA VERCELLESE INDUSTRIE AERONAUTICHE" založena italem F.Lombardim...... ted valte bulvy. Ja jsem z toho jelen
zde je odkaz na stažení skenu článku z aerohobby 2. březen 2008
Tak společností s názvem AVIA bude po světě jako nastláno. Ta pražská AVIA byla založena roku 1919 ing. Pavlem Benešem a ing. Miroslavem Hajnem (leteckými inženýry a známými konstruktéry - proto nesly některá letadla označení BH = BenešHajn) a dále obchodníkem Václavem Malým a Františkem Kochem, který se věnoval i konstrukci motocyklů Praga a ČZ.
Beneš s Hajnem se věnovali na tehdejší dobu neobvyklé konstrukci dolnoplošníků. Prototyp BH1 byl představen v roce 1920 na I. mez. letecké výstavě a dokonce Masaryk věnoval konstruktérům 100 000Kčs, aby mohli dále pokračovat ve vývoji.
Replika BH1 Experimental
AVII koupili posléze bratři Bondyové, pracháči, kteří fandili letectví a patřili mezi zakladatele Českého aviatického klubu. Roku 1926 koupil následně továrnu koncern Škoda. Do roku 1923 sídlila firma ve Vysočanech. Pak v Holešovicích a od roku 1931 v nově postavené továrně v Letňanech.
Takže žádnej Ital, ten navíc tu svoji fabriku založil roku 1938, kam se na nás seje
Zdroj: J. Rajlich, J. Sehnal: Vzduch je naše moře. Praha 1993.